آلودگی محیط زیست
آدمی، از زمانی که بر روی کرۀ خاکی و زیبای زمین پا نهاد، از منابع غذایی، آب، گیاهان و منابع معدنی آن بهره برد و سعی کرد این محیط را به شکلی که مطابق میل اوست تغییر دهد. زمانی اثراین تغییرات بسیار محدود بود و به نظر می رسید که انسان، در کنار دیگر موجودات زنده می تواند تا سالیان دراز در صورت عدم رخ دادن یک اتفاق غیرمنتظره شاهد وضعیتی نسبتا ثابت و پایدار در شرایط زندگی خود بر روی کرۀ زمین باشد و تا مدتی مدید به حیات خود ادامه دهد.
در 200 سال اخیر اما، با پیشرفت فناوری، گستره و عمق تأثیر رفتار انسان بر روی کره زمین به گونه ای بوده است که می تواند سرنوشتی متفاوت با هزاران سال گذشته را رقم بزند و حیات دراز مدت ما را تهدید نماید. پیشرفت فناوری و مداخله گسترده در طبیعت از سویی رفاه و آسایش بیشتری را برای انسان به ارمغان آورده و سبک زندگی ما را تا آنجا دگرگون ساخته است که بازگشت به زندگی گذشته برای انسان امروزی غیرممکن می نماید. اما از سوی دیگر چالش های بزرگی مانند کاهش منابع اولیه، دغدغهٔ تأمین آب، غذا و انرژی کافی و آلودگی محیط زیست، آرامش خاطر را از انسان ربوده است. امروزه انسان به این می اندیشد که چگونه باید این نعمت های بزرگ الهی را برای مدتی طولانی حفظ کند و در اختیار داشته باشد. عرصهٔ فعالیت های محیط زیست، عرصهٔ عمل آگاهانه، دلسوزانه، آینده نگرانه و داوطلبانهٔ فردی وگروهی است.
هدف اصلی پاکرو براین اصل استوار است که کمکی در حد خود بزرگ در جهت پیشبرد شعار محیط زیستی عاری از آلودگی انجام دهد.
در دو سده اخیر، بشر با دگرگوني هاي فراوان، محیط زیست خود را با تغییرات عمده ای روبه رو ساخته است. برای برقراری مجدد تعادل طبیعی، انسان ناگزیر به تغییر شیوه زندگی به گونه اي است كه تعادل پایدار در طبيعت را تضمين نمايد. آموزش میتواند تأثیر قابل توجهی در تقویت فرهنگ حفاظت از محيط زیست داشته باشد و انسان با اين گونه فراگيري می توانند شايستگي عمل آگاهانه و حس مسئوليت در حفاظت از محيط زيست را كسب كنند.
دراصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حفاظت از محیط زیست که نسل امروز و نسل های بعد باید در آن حیات « براساس این اصل اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفۀ عمومی تلقی می گردد؛ از این رو فعالیت های اقتصادی و غیر آن که با وجود این اصل، هنوز هم » با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیر قابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است، فعالیت هایی که باعث تخریب محیط زیست می شوند، در کشور مشاهده مي شود و این نشان از عدم آگاهي كافي و احساس مسئولیت افراد در برابر این امر مهم می باشد.
اهمیت هوا
بدون تردید نیاز به هوا برای ادامهٔ زندگی، بیش از سایر چیزهای دیگراست که آدمی می تواند بدون غذا تقریباً 5 هفته و بدون آب حدود 5روز زنده بماند؛ درحالی که بدون هوا بیش از چند دقیقه نمی تواند زنده بماند. هر فرد به طور متوسط و طبیعی در هر 4 ثانیه یک بارنفس می کشد. اهمیت هوا فقط به دلیل تنفس کردن موجودات زنده نیست، بلکه وجود هوا کره درحفاظت از آنها در برابر اشعه های خطرناک خورشید نیز نقش مهم و اساسی ایفا می نماید.
در گذشته، دغدغه های مردم فقط تأمین نان و آب بود، اما امروزه بارشد فزایندهٔ فعالیت های صنعتی و افزایش مصرف انرژی، تعداد وسایل نقلیهٔ موتوری و رشد شهرنشینی و توسعهٔ عمودی شهرها، داشتن هوای پاک و سالم نیز، به این دغدغه ها افزوده شده است. پدیدهٔ آلودگی هوا درمناطق شهری، یکی از پیامدهای صنعتی شدن زندگی انسان است که از حدود سیصد سال قبل شروع و روز به روز بر میزان و شدت آن افزوده می شود. در این شرایط دیدن آسمان آبی با ابرهای سفید برای بیشتر مردم، به ویژه کسانی کهدر کلان شهرها زندگی می کنند، به یک آرزو تبدیل شده است.
آیا تا کنون با خود اندیشیده اید، به چه هوایی، هوای پاک می گویند؟
بیشتر بدانیم : هر فرد به طور طبیعی در هر دقیقه 16 بار و در هر ساعت 960 و هر سال 8.5 میلیون بار نفس میکشد. در واقع هر فرد 4 میلیون لیتر هوا در سال مورد استفاده قرار میدهد.
امروزه آلودگی هوا، مشکل جدی کلان شهرهاست. بسیاری از نقاط شهری کشور به دلایل گوناگون، نظیر تعداد خودروهای سبک و سنگین، وجود صنایع آلاینده، انواع فرایندهای احتراقی، تولید برق یا صنایع شیمیایی در معرض انواع آلایندگی های هوا قرار دارند؛ اما در این میان تنها تعداد اندکی از آلاینده های اصلی به عنوان آلاینده های معیار، پایش و گزارش می شوند. در شهرهایی از ایران غلظت برخی از آلاینده های هوا از حد استاندارد بیشتر است و برآورد می شود که با احتساب پدیدهٔ ریزگردها، جمعیتی بالغ بر 35 میلیون نفر؛ یعنی قریب به نیمی از جمعیت کشور در معرض آلودگی هوا قرار داشته باشند.
آلودگی هوا
آلودگی هوا برای افراد مختلف، مفهوم و معنای متفاوتی دارد. به طوری که افراد جامعه، کاهش دید، تحریک چشم، اختلال در سیستم تنفسی و گردوغباری که روی وسایل می نشیند را آلودگی محسوب می کنند. برای یک کشاورز، عواملی که به گیاهان، حیوانات و محصولات کشاورزی زیان وارد می کند، آلودگی محسوب می شود. برای یک خلبان کاهش میزان دید، آلودگی هوا محسوب می گردد و برای صاحبان صنعت فقط مسائل مربوط به مهار آلودگی هوا مد نظر است؛ اما از نظر محیط زیست: وجود هرگونه ترکیب اضافی در هوا، که سلامت و بهداشت جانداران را به خطر اندازد، آلودگی هوا تلقی می شود. آلاینده های هوا ممکن است به صورت گاز، مایع و یا جامد باشند. آلودگی هوا همچنین به اجسام، ساختمان ها و اموال مردم آسیب می رساند و رفاه و آسایش عمومی و تعادل طبیعی محیط زیست را مختل می سازد.
آلودگی هوای هر منطقه با منطقهٔ دیگر متفاوت است و به عواملیمانند: نوع آب و هوا، وجود رشته کوه ها، فعالیت های صنعتی، کشاورزی و … آن منطقه بستگی دارد. در برخی موارد تأثیرآلودگی هوا بر انسان و محیط زیست تدریجی و کند است که دراین صورت کمتر مورد توجه قرار می گیرد و اکثر مردم آن را جدیت لقی نمی کنند و زمانی که به وضعیت حاد و اضطراری می رسد، مورد توجه آنها قرار می گیرد. بنابراین می توان گفت آلودگی هوا، بحرانی تدریجی است و در دراز مدت نتایج آن مشخص می شود.
برای کاهش آلودگی هوای محیط زندگی خود، چه راهکارهایی پیشنهاد می دهید؟
یکی از عوامل بزرگ آلودگی محیط زیست موتورهای دیزلی میباشند و از این لحاظ که بسیار زیاد مورد استفاده قرار میگیرند و هرکجا که نیاز به ماشین آلات پرقدرت برای راهسازی، کشاورزی، جابجایی و … باشد از ماشین آلات دیزلی استفاده میشود، پس به لزوم استفاده از سیستمی برای پاکسازی گازهای خروجی حاصل از احتراق بیشتر توجه میبریم و اینجاست که نقش ادبلو پر رنگ میشود و حیاتی بودنش بیشتر لمس میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟احساس رایگان برای کمک!